Panourile fotovoltaice monocristaline cuprind celule monocristaline. Fiecare panou monocristalin este construit dintr-un lingou cilindric de siciliu, alcătuit la rândul său dintr-un singur cristal pur de silicon, ca orice alt semiconductor. Având în vedere că fiecare celulă este alcătuită dintr-un singur cristal, electronii au mai mult spațiu de a furniza energie.
Performanța panourilor fotovoltaice monocristaline
Panourile fotovoltaice monocristaline au cea mai mare eficiență și capacitate de a produce electricitate dintre toate cele trei tipuri de panouri. Eficiența lor de a transforma energia solară în energie electrică este între 15% și 20%.
Așa cum am menționat deja, performanța lor este rezultatul celulelor care sunt alcătuite dintr-un singur cristal de silicon pur. Astfel, celulele au nevoie de un spațiu mai mic pentru a produce o anumită putere electrică.
Așadar, ar fi nevoie de mai puține panouri monocristaline decât panouri policristaline într-un sistem solar pentru a genera aceeași cantitate de putere electrică. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii preferă panouri monocristaline, neavând foarte mult spațiu pe acoperișul casei.
Alte caracteristici ale panourilor fotovoltaice monocristaline
- Celulele fotovoltaice din aceste panouri sunt distribuite sub formă de piramidă, ceea ce oferă o suprafață mai mare de colectare a razelor de soare.
- Partea superioară a fiecărui panou conține fosfor, creând o orientare electrică negativă, comparativ cu partea inferioară care are o orientare pozitivă. Astfel, se creează un câmp electric.
- Pentru a reduce reflexia razelor solare și a crește nivelul de absorbție a lor, celulele monocristaline sunt acoperite cu un strat de nitrit de silicon.
- Electricitatea produsă este colectată prin conductori metalici, întâlniți pe fiecare celulă în parte.
Avantajele și dezavantajele panourilor fotovoltaice monocristaline
Avantaje:
- Eficiență ridicată, între 15% și 20%;
- Necesită o suprafață mai redusă față de celelalte panouri;
- Au o durată de viață de până la 25 de ani;
- Prezintă o rezistență mai mare la căldură;
- Sunt mai eficiente decât celelalte tipuri de panouri în zonele mai puțin însorite.
Dezavantaje:
- Prețul lor este mai ridicat față de celelalte tipuri de panouri;
- Performanța lor tinde să sufere la temperaturile în creștere;
- Pentru confecționarea lor se pierde foarte multă materie primă.