Panouri Monocristaline sau Policristaline? Cum Alegem Corect?

sfaturi

Care sunt caracteristicile panourilor monocristaline sau policristaline? Știi care este diferența dintre aceste două tipuri de panouri fotovoltaice? 

Soarele este o sursă de energie incredibilă. Gândește-te doar că Pământul primește mai multă energie de la soare într-o oră, față de întreaga energie consumată de populația globului într-un an. Energia solară este transformată în energie electrică prin intermediul celulelor fotovoltaice.


Energie Solara

Tehnologia panourilor fotovoltaice s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani, ceea ce a rezultat la apariția unor panouri solare din ce în ce mai inovatoare. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te gândești la achiziționarea unui sistem de energie solară, unul dintre ele fiind tipul panourilor solare. 

Pentru utilizatorii casnici, majoritatea panourilor solare care se găsesc pe piața din România pot fi împărțite în trei categorii:

Cu toate că toate aceste categorii de panouri au scopul de a transforma energia solară în energie electrică, ele au totuși caracteristici diferite. Având in vedere că majoritatea consumatorilor casnici aleg panourile fotovolitace monoscristaline și cele policristaline, în acest articol vom compara aceste doua tipuri de panouri.

Panouri Monocristaline

Ce alegem – panouri monocristaline sau policristaline?

Tabelul de mai jos prezintă principalele diferențe dintre panourile fotovoltaice monocristaline și panourile fotovoltaice policristaline:

CaracteristiciPanouri monocristalinePanouri policristaline
Cost Mai mareMai mic
EficiențăMai mareMai mică
Aspect NegruAlbastru închis 
Durată de viață Până la 25 de aniPână la 25 de ani
Spațiu Ocupă mai puțin spațiu pe acoperișOcupă mai mult spațiu
PerformanțăPerformanță mai mare, chiar și în regiuni cu mai puțină lumină naturală Performanță redusă în zonele des înnorate 

Concluzie

Putem observa că in afară de durata de viață, similară pentru ambele tipuri de panouri solare, panourile solare monocristaline prezintă mult mai multe avantaje față de cele plocristaline. Asta explică si costul lor mai ridicat.