Unde și cum mai poți folosi energia solară în afara casei

panouri solare

Cu ajutorul panourilor solare instalate pe acoperișul casei tale poți economisi o sumă importantă de bani în fiecare lună. Acestea preiau energia de la soare și o convertesc în energie electrică pentru toți consumatorii din locuința ta.

Ai rămâne surprins, însă nu doar casa se poate bucura de energie electrică generată de panouri fotovoltaice. Poți face economii și proteja mediul înconjurător prin folosirea panourilor solare și în afara casei. 

Descoperă 9 alte moduri prin care poți folosi energia solară în afara casei:

1. Telefoanele mobile 

Există pe piață huse pentru telefoane, ce au instalate pe spate un mic panou fotovoltaic. Atunci când acest panou este orientat către soare, poate genera electricitate și încărca telefonul. Acest tip de husă este ideal pentru cei care petrec mult timp pe drum sau în aer liber. 

2. Sistemele de navigație

Pare greu de crezut, însă există deja bărci și iahturi electrice, propulsate în totalitate de energie solară. Acestea nu au nevoie de niciun fel de combustibil sau ulei, deoarece panourile fotovoltaice cu care sunt dotate pun în funcțiune atât motorul, cât și aparatele de la bord, inclusiv sistemul de navigație. Putem spune că industria este în plină dezvoltare, însă există deja iahturi și vapoare 100% electrice care pot parcurge distanțe destul de lungi.

3. Echipamente și Accesorii de camping

Pentru a putea folosi anumite echipamente și accesorii electrice pentru camping, în mod normal trebuie să te folosești de curentul autovehiculul cu care călătorești. Există însă o mulțime de astfel de echipamente prietenoase cu natura, cum ar corturi, stații de încărcare, sobe pentru gătit și sisteme de încălzire.

4. Lanterne

Îți poți lua rămas bun de la bateriile costisitoare și poluante pentru lanternă. Există deja o mulțime de laterne care au capacitatea de a stoca energia solară din timpul zilei pentru a putea fi utilizate atunci când este nevoie. 

5. Încărcătoare portabile

Este adevărat că aceste încărcătoare ce dispun de panouri fotovoltaice nu au puterea de a pune în funcțiune aparate de uz casnic, însă pot încărca laptopuri, aparate de fotografiat sau tablete. Multe dintre aceste încărcătoare pot fi atașate de alte accesorii (poșetă, ghiozdan, geantă), astfel să poată capta cât mai multă energie solară atunci când ești în aer liber. 

6. Transportul public

Din ce în ce mai multe orașe ale lumii, inclusiv din România, dispun de forme de transport public electrice (tren, metrou, autobuz, tramvai), parțial sau în întregime. 

7. Sistemul de iluminat public

Orașele, spațiile comerciale, dar și zonele rezidențiale pot beneficia și ele de energia solară. Nu este nevoie decît de un mic panou fotovoltaic instalat pentru fiecare stâlp de iluminat. 

8. Semnele de circulație și Panourile publicitare

Orice semn de circulație sau panou publicitar care folosește lumină intermitentă sau de fundal, poate fi alimentat cu energie solară. Asta ar reduce costul dar și amprenta de carbon asupra mediului înconjurător. 

9. Încălzirea piscinei

Panourile fotovoltaice pot fi ușor instalate și pe capacul piscinei pentru a încălzi apa. Astfel, te poți bucura de acesta în lunile de vară, fără sa te mai gândești la costurile implicite ce le-ar aduce un sistem de încălzire al apei tradițional.