Top 5 Cei mai Mari Consumatori de Energie Electrică dintr-o Locuință

sfaturi

Românii sunt din ce în ce mai atenți când vine vorba de cheltuielile lunare, mai ales la cele casnice, factura la curentul electric fiind una dintre ele. 

Cu toții ne dorim să plătim o sumă cât mai mică pentru curentul electric folosit în luna precedentă și uneori luăm decizii drastice care nu aduc mereu rezultatul dorit. Asta pentru că nu știm exact care sunt cei mari consumatori de energie electrică din casa noastră.

În urma unui studiu de piață, care a însemnat calcularea consumului casnic de energie a peste 100 de români, am descoperit care sunt cei 5 mari consumatori de energie electrică din aproape fiecare locuință.

Și tu poți reduce consumul de energie electrică dacă ai grijă cât de mult folosești acești 5 mari consumatori. Deasemeni, dacă te gândești să investești într-un sistem de panouri fotovoltaice, te va ajuta extrem de mult să cunoști acești 5 consumatori pentru a alege corect tipul panourilor, dar și numărul acestora.

1. Sistemul de Încălzire a Locuinței

Sistemele de încălzire (radiatoare, convectoare electrice, aeroterme) consumă aproximativ 31% din totalul consumului de energie electrică dintr-o locuință.

Una dintre cauzele comune a consumului ridicat de energie este reprezentată de pierderile de căldură, pricinuite de obicei de:

  • Lipsa izolației sau izolația superficială;
  • Geamuri fixate necorespunzător care prezintă crăpături sau spații.

2. Boilerul 

Boilerele sau alte sisteme de încălzire a apei consumă până la 13% din totalul de energie necesară pentru o locuință. 

Desigur, primul și cel mai simplu sfat pe care ți-l putem oferi ar fi acela de a încerca să reduci consumul de apă caldă, sau cel puțin frecvența, pe parcursul zilei. 

O altă soluție eficientă este instalarea unui boiler fără rezervor de depozitare. Acesta încălzește apa doar atunci când este nevoie, în loc să acumuleze continuu o rezervă de apă, pe care să o încălzească.

Cea mai sustenabilă soluție în această privință este însă o investiție într-un sistem de panouri termice. 

3. Sistemul de Răcire a Locuinței

Un sistem de răcire consumă aproximativ 10% din consumul total de electricitate, mai ales pe timpul verii. 

La fel ca și în cazul sistemelor de încălzire, izolația precară a locuinței conduce la pierderi de aer rece. Pe lângă revizuirea izolației, vă recomandăm și achiziționarea unui sistem de răcire a aerului mai modern și eficient. 

4. Frigiderul 

Fiind în funcțiune tot timpul, frigiderele consumă până la 4% din totalul curentului folosit într-o locuință. 

Dacă nu ai făcut-o încă, îți recomandăm achiziționarea unui frigider dintr-o clasă energetică superioară: A, A+, A++ sau A+++. Pe lângă un consum de energie mai scăzut, un astfel de frigider îți va permite și setarea unei temperaturi optime între 1 și 5 grade Celsius. 

5. Televizorul 

Televizoarele, împreună cu celelalte gadget-uri de entertainment (laptop, PC, smartphone) se află pe locul 5 în topul celor mai mari consumatori de energie electrică. 

Pentru a reduce consumul de energie al acestor aparate asigură-te mereu că le oprești atunci când nu le folosești. Atenție, in modul stand-by, dispozitivul continuă să consume energie electrică! 

Concluzie

Acum știi care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică din casa ta. Analizează-i pe fiecare în parte și ține cont de sfaturile amintite mai sus!