Studiu Ensys: Prosumatorii investesc în medie 35.000 de lei în sisteme fotovoltaice

Stiri

Compania Ensys Renewable Solutions, prin Divizia dedicată Sistemelor Rezidențiale, a realizat în luna aprilie 2023 un studiu pe baza datelor centralizate de la 55.000 de clienți persoane fizice, înscriși pentru instalarea sistemelor fotovoltaice atât prin programe guvernamentale subvenționate, cât și prin contribuție proprie.

Astfel, rezultatele studiului au revelat că 7 din 10 români care își instalează sisteme fotovoltaice sunt din mediul urban, cu o medie de vârstă de 51 de ani. Durata de amortizare a unui sistem fotovoltaic variază între 2 și 7 ani, iar valoarea medie a proiectelor implementate sau în curs este de 35.000 lei. Totodată, economia medie de energia electrică pentru un utilizator de sisteme fotovoltaice ajunge la 4.080 lei/an.

Potrivit reprezentanților Ensys, în 2023 se remarcă o creștere a interesului clienților pentru adoptarea soluțiilor fotovoltaice, în special datorită promovării programelor guvernamentale de tip Casa Verde și ElectricUP, dar și programelor din fonduri europene precum PNRR și viitorul RePowerEU. Chiar și în aceste condiții, interesul beneficiarilor care doresc să își instaleze sisteme fotovoltaice în sistem propriu, independent de finanțarea guvernamentală, este mai ridicat decât în anii anteriori. Potrivit datelor oficiale, în perioada 2019-2021 au fost alocate fonduri pentru peste 55.000 de sisteme fotovoltaice, cu o putere totală de minim 165MW, prin programul Casa Verde Fotovoltaice. Comparativ, bugetul alocat în 2023 prin același proiect, poate acoperi circa 87.500 de proiecte într-un singur an.

“Partea bună este că tot mai mulți români se gândesc să își instaleze sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, mai ales după ce facturile la energie au crescut anul trecut. Programele cu finanțare guvernamentală au alimentat cererea și au creat așteptări foarte mari în rândul potențialilor beneficiari care așteaptă deschiderea sesiunii și implementarea proiectelor. Partea mai puțin bună este că programul Casa Verde nu a demarat conform planificării și implementarea proiectelor cu finanțare prin acest program va dura mai mult decât au estimat autoritățile. În același timp, din datele centralizate de ENSYS reiese că tot mai mulți clienți aleg să își finanțeze investiția în sisteme fotovoltaice din surse proprii, pentru a evita întârzierea implementării și pentru a nu mai depinde de finanțarea guvernamentală. De exemplu, întârzierile din cadrul programului Casa Verde 2021, program care a început de drept în anul 2022, generează situații complicate atât pentru furnizori cât și pentru beneficiari. Practic, în acest an se vor suprapune termenele de implementare ale proiectelor contractate în edițiile 2021 și 2023 prin programe guvernamentale, generând astfel posibile nemulțumiri în rândul beneficiarilor.  Pentru a preîntâmpina situații neplăcute pentru clienții companiei noastre, în 2023 Ensys și-a mărit numărul angajaților și a crescut numărul echipelor de montaj. În prezent, Ensys montează sisteme fotovoltaice cu peste 200 angajați, grupați în echipe distribuite la nivel național”, susține Sebastian Crișan, CEO interimar Ensys.

Sursă: energynomics.ro