REPowerEU – O nouă oportunitate pentru independența energetică a României

Stiri

Casa Verde 2023 așteaptă undă verde de la Guvern, prin AFM! 

Știați că pe lângă programul Casa Verde, cei care doresc să facă pași concreți pentru asigurarea unui nivel de independență energetică au la dispoziție programul REPowerEU?  

REPowerEU este un proiect al Comisiei Europene pentru economisirea energiei, producerea de energie curată și pentru diversificarea surselor noastre de energie. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat în consultare publică capitolul REPowerEU, care va aduce României 1,4 miliarde de euro pentru independenţa energetică.

Similar cu programul Casa Verde, solicitanții pot obține până la 25.000 lei sub formă de voucher pentru dotarea locuințelor cu sisteme fotovoltaice.  

În România, există deja peste 40.000 de prosumatori

Prin programul Casa Verde, care va fi lansat de Ministerul Mediului la începutul lunii mai,  statul va finanța cu maximum 20.000 de lei românii care își montează panouri fotovoltaice de cel puțin 3 kW pe casă. 2.000 lei va trebui să plătească beneficiarul, o sumă cu 500 de lei mai mică faţă de programul  pregătit acum la fonduri europene. 

Marcel Boloş, ministru investiţii europene:

Cel de pe fonduri europene aduce in plus echipamentele care se deconteaza sub forma de kit, noi spunem kit de energie verde, lasam ca aceste echipamente sa nu fie doar panouri fotovoltaice, ci beneficiarul sa aiba acces la un pachet integrat de echipamente pe care si le doreste, poate sa aleaga sa fie panouri foto si stocare pe baza de baterii, poate sa fie doar pompe de caldura si nimic altceva, poate sa fie doar stocarea pe baza de baterii acolo unde exista panouri fotovoltaice.

În România, există deja peste 40.000 de prosumatori, adică utilizatori care îşi produc singuri energia în locuinţe.

Din toamna, cu voucherul de 25.000 de lei pot fi instalate pe casă 6 panouri fotovoltaice cu o putere de 3 kilowaţi fiecare. Sistemul poate produce 3.500 de kWh pe an, adică în medie 300 de kWh pe lună. Beneficiarii trebuie să plătească şi ei 10%, aşadar 2.500 de lei. Varianta optimă pentru o casă ar fi 10 panouri, cu o putere instalată de 5 kW. Asta înseamnă 6.500 de kWh pe an, adică 550 de kWh pe lună. Costă, în medie, 30.000 de lei.

Pentru înscrierile în platformă este nevoie de 3 documente: copie după cartea de identitate, extras de carte funciară, contractul de vânzare cumpărare sau de proprietate al locuinţei, dar şi contractul de furnizare a echipamentelor.

Marcel Boloş, ministru investiţii europene:

Intenţionam ca apelul de proiecte sa fie unul extrem de simplu pe principiul primul venit primul servit, cu minim de documente furnizorul de echipamente monteaza echipamentele pe baza contractului de furnizare incheiat si in pasul 2 beneficiarul isi face formalitatile necesare pentru acest aviz tehnic de racordare la reteaua de distributie.

Mai apoi, în termen de 5 zile lucrătoare ministerul virează banii în contul firmei de instalare a panourilor fotovoltaice, un termen semnificativ mai scurt faţă de programul “Casa Verde”. 

La Ensys, ne dorim să fim mereu alături de clienții noștri și să le oferim cele mai bune soluții pentru nevoile lor energetice. În acest sens, suntem mereu la curent cu ultimele noutăți și informații legate de programele de finanțare disponibile. În cazul programului REPowerEU, suntem la dispoziția dumneavoastră pentru a vă oferi informații și consultanță de specialitate. Însă, având în vedere că acest program este încă în stadiul de consultare publică, vom ține la curent toți clienții noștri odată ce se vor stabili informațiile finale și oficiale de către autoritățile competente. Vă mulțumim pentru încrederea acordată și suntem aici pentru a vă oferi sprijinul necesar în orice etapă a procesului de achiziționare a sistemelor de energie curată.