Câte panouri solare sunt necesare pentru o rulotă?

panouri solare

Numărul românilor care dețin o rulotă sau aleg să-și petreacă vacanța pe patru roți este în creștere de la un an la altul. Cu siguranță că și pandemia prin care am trecut a influențat acest trend, perioadă în care rulota a reprezentat o alternativă excelentă de a petrece un concediu relaxant, în mijlocul naturii, la mare sau la munte. 

În cazul în care deții una sau mai multe rulote sau te gândești să achiziționezi una, te-ai întrebat probabil dacă un sistem de panouri solare nu ar fi o investiție potrivită pentru a acoperi necesarul electric în timpul vacanțelor sau drumețiilor. 

În acest articol îți vom arăta cum poți calcula numărul de panouri solare pentru o rulotă, dar și de ce alte componente ai nevoie.

default

Cum produc energie panourile solare pentru rulotă?

Panourile solare pentru rulotă funcționează ca toate celelalte panouri fotovoltaice, având în componență celule solare din siciliu. Acesta este un semiconductor de electricitate foarte bun, menținând în același timp un dezechilibru electric, necesar pentru crearea unui câmp electric. 

Câte panouri solare sunt necesare pentru o rulotă?

La fel ca și în cazul panourilor fotovoltaice pentru locuințe, numărul panourilor solare, puterea invertolului, dar și numărul bateriilor pentru o rulotă depind strict de necesarul de consum. 

Pentru a răspunde la această întrebare cel mai simplu este să întocmești o lista cu toate aparatele electrice (consumatorii) pe care le folosești atunci când ești plecat cu rulota în vacanță, împreună cu puterea acestora exprimată în Wați. Aflând puterea totală a tuturor consumatorilor, vei ști ce capacitate trebuie să aibă instalația de panouri solare. Nu este neapărat important să știi numărul de panouri necesar, ci raportul dintre puterea întregului sistem și necesarul tău de consum. 

După ce ai întocmit lista consumatorilor, stabilește un număr aproximativ de ore de utilizare a fiecărui aparat în timpul unei zile obișnuite. Calculul este foarte simplu:

Puterea dispozitivului x Numărul de ore de utilizare = Consum în Wați

Făcând un calcul total, vei afla câți Wați consumi într-o zi obișnuită și puterea de care ai nevoie să fie generată de un sistem de panouri solare. 

Pentru a te ajuta, găsești mai jos o listă orientativă a celor mai comuni consumatori dintr-o rulotă și consumul aproximativ al acestora:

ConsumatorConsum mediu
Frigider 30-40 W
Laptop100 W
Cuptor electric 1300 W
Aparat de cafea 1100 W
Toaster 600 W
Ventilator120 W
12 becuri9 W

Cele mai bune panouri solare pentru rulotă

Panourile monocristaline sunt cele mai recomandate și pentru rulote (nu doar pentru locuințe), datorită eficienței lor, mai ales că spațiul disponibil de instalare în acest caz este destul de redus.

Ai auzit poate și tu de existența panourilor flexibile (monocristaline sau policristaline) care sunt mai subțiri față de panourile tradiționale și se pot îndoi până la un unghi de 30 de grade. Cu toate acestea, tot panourile tradiționale sunt mai eficiente și mai rezistente. 

Alte componente necesare 

Pe lângă panouri solare, vei avea nevoie și de următoarele componente:

  • Controller solar: are rolul de a proteja bateriile, controlând puterea cu care sunt acestea alimentate. Dintre cele două modele existente pe piață, MPPT este cel recomandat în favoarea PWM, datorită eficienței mai mari;
  • Baterii solare: au rolul de a stoca energia produsă de panouri. Bateriile lithium sunt în general mai scumpe față de bateriile cu gel, fiind mai puternice și cu o durată de viață mai mare;
  • Invertor solar: are rolul de a converti curentul continuu, produs de panouri, în curent alternativ (de 220V sau 240V), pe care îl transmite mai departe la cutia de siguranțe, acolo unde este distribuit la consumatorii electrici;
  • Siguranțe: distribuie electricitatea spre aparatele și accesoriile din rulotă, protejând cablurile de supratensiune sau alte defecțiuni.