Panouri fotovoltaice: numărul de prosumatori din România a crescut de 3 ori

Stiri

Ensys Renewable Solutions, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din România, a realizat un studiu care arată că numărul de prosumatori din țară a crescut de 3 ori. Datele centralizate de la 55.000 de clienți arată că 7 din 10 români care își instalează sisteme fotovoltaice sunt din mediul urban, iar 8 din 10 clienți sunt bărbați. Vârsta medie a beneficiarilor este de 51 de ani.

Studiul mai arată că durata de amortizare a unui sistem fotovoltaic variază între 2 și 7 ani, în funcție de evoluția prețului la energie electrică și de adaptarea modului de consum. Valoarea medie a proiectelor implementate și în curs de implementare este de 35.000 lei, iar economia medie la energia electrică estimată este de 4080 lei/an.

Interesul românilor pentru sistemele fotovoltaice a crescut în special datorită programelor guvernamentale de tip Casa Verde și ElectricUP, dar și a programelor din fonduri europene. Totuși, din cauza întârzierilor în implementarea programului Casa Verde, tot mai mulți clienți optează să își finanțeze investiția din surse proprii pentru a evita întârzierile.

Numărul de prosumatori din România a crescut semnificativ în ultimul an, ajungând la peste 40.000 în decembrie 2022. Aceștia dețin o capacitate de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere instalată totală de 423 MW, reprezentând aproximativ 2,25% din totalul puterii instalate în țară.

Ensys Renewable Solutions oferă soluții complete de sisteme fotovoltaice, inclusiv consultanță tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare și mentenanță. Compania se bazează pe echipe interne de montaj specializate și are o experiență semnificativă în implementarea de proiecte fotovoltaice în diverse aplicații. Sursa: green.start-up.ro