Orientarea Panourilor Solare si Gradul de Înclinare a Acestora

sfaturi

Mișcarea de rotație a pământului face ca unghiul de radiere al soarelui asupra panourilor fotovoltaice să se schimbe mereu. Asta însemnă că panourile solare primesc mai multă energie solară dacă sunt înclinate într-un unghi potrivit. 

Așadar poziționarea panourilor fotovoltaice este extrem de importantă pentru a beneficia de un randament ridicat al instalației solare. O analiză a acestei poziționări a panourilor solare ia în calcul atât unghiurile de montaj, cât și zonele de umbră. De aceea pot fi cazuri în care, pentru că nu poate da randamentul dorit din cauze nenumăratelor obstacole, un sistem solar nu este cea mai bună investiție.

Montarea unui panou solar trebuie să țină cont de două unghiuri:

  • Orientarea Azimut: îndreptarea panoului înspre Sud;
  • Înclinarea: gradul de înclinare asupra soarelui. 

Orientarea Azimut

Pentru a putea utiliza cât mai multă energie solară pe întreaga perioadă a zilei, dar și a anului, Azimutul (orientarea spre Sud) trebuie să fie egal cu 0 grade.

Sistemele solare de vară implică o abatere majoră de la Azimutul de 0 grade pentru a evita pierderi importante de energie. De exemplu, dacă vă gândiți să instalați un sistem solar strict pentru încălzirea apei din piscină pe perioada verii, orientarea Azimut trebuie calculată astfel încât panourile solare să dea randament maxim în sezonul cald, fără a ține seamă de celelalte anotimpuri.

Sursă: energiealternativa.com

Pe de altă parte, în cazul în care vă gândiți la un sistem solar pentru instalația de încălzire (folosită doar în sezonul rece), orientarea Azimut trebuie calculată exclusiv pentru lunile de iarnă. 

Înclinarea panourilor solare

La fel ca și în cazul orientării Azimut, calcularea gradului de înclinare a panourilor solare trebuie să țină cont de întrebuințarea sistemului. 

În cazul sistemelor fotovoltaice integrate pentru încălzirea apei sau a piscinei (pe perioada verii), unghiul de înclinare este mai redus, înălțimea soarelui fiind cea mai ridicată. La polul opus, unghiul optim de înclinare pentru sistemele de încălzire a mediului ambient (pe perioada anotimpului rece) este mai mare, poziția soarelui fiind mai joasă. 

Sursă: solarfocus.ro

Umbra generată de obstacole

Soarele urmează o traiectorie diferită pe bolta cerească în fiecare zi. Prin urmare, umbra oricărui obstacol aflat în fața panourilor solare, va fi diferită. De aceea, panourile solare trebuiesc înclinate și orientate astfel încât media ratei de pierdere a energiei solare din cauza umbrei să fie cât mai mică. 

Intervale optime de înclinare și orientare a panourilor solare

Tabelul de mai jos prezintă intervalele optime ale unghiurilor de înclinare și de Azimut, în funcție de întrebuințarea sistemului solar. Bineînțeles, aceste intervale nu țin cont de niciun eventual obstacol care ar putea umbri panourile solare. 

ÎntrebuințareUnghiuri de înclinare a panourilorUnghiuri de Azimut al panourilor
Apă caldă15° până la 45°45° până la -45°
Piscină15° până la 45°45° până la -45°
Apă caldă + Încălzirea mediului ambient 30° până la 60°15° până la -15°
Apă caldă + Încălzirea mediului ambient + Piscina30° până la 60°30° până la -30°