Numere de Înmatriculare Verzi pentru Mașinile Electrice din România

tehnologie

Din ce în ce mai mulți români sunt interesați de alternativele mai ieftine, dar și mai puțin poluante al carburanților clasici. Aceasta determină marile companii să investească în vehiculele electrice, dar și statul român să aloce subvenții celor care vor să treacă de la mașinile clasice la cele electrice sau hibride.

Piața mașinilor electrice și hibride actuală

La sfârsitul lunii Februarie al acestui an România ajunsese deja la o cotă de 17% a vehiculelor electrice și hibride, cu 3% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În acelasi timp, cota mașinilor cu motoare diesel a scăzut la 15%.

Având în vedere că se dorește renunțarea la importurile de petrol din Rusia, iar prețul țițeiului conitnuă să crească, producătorii investesc din ce în ce mai mult in mașini electrice și hibride, iar statele din întreaga lume propun programe de stimulare astfel încât populația să aleagă vehicule nepoluante.

În România, un astfel de proiect este Electric Up. Programul finanțează companiile mici și mijlocii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice și stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice și hibride.

Numere Verzi pentru Mașinile Electrice

În data de 28 Aprilie al acesui an s-a publicat în Monitorul Oficial Oridinul comun care reglementează acordarea de numere de înmatriculare verzi (litere și cifre) pentru mașinile 100% electrice. Acest Ordin va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicare, având drept scop:

„asigurarea vizibilității acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piață a autovehiculelor de transport nepoluante, inițierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă față traficului intens, precum și protejarea mediului înconjurător”

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a specificat că acest proiect are drept scopt acordarea de anumite facilități pentru deținătorii de astfel de vehicule: parcare și accesul în anumite zone urbane, având în vedere că majoritatea orașelor vor trece la restricționarea accesului în anumite zone a vehiculelor poluante.

Programul Rabla Plus

Începând de anul acesta statul a introdus o serie de modificări și în ceea ce privește programul Rabla Plus. Astfel, s-a impus obligativitatea de casare a unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unuia nou, în același scop putând fi casate maxim 2 autovehicule uzate.

Totodată, valoarea finanțării nu poate depăși 50% din valoare comercială al noului autovehicul. Finanțarea se alocă prin ecotichete în funție de tipul noului autovehicol, dar și de numărul autovehiculelor casate. Un ecobonus primesc cei care casează un autovehicul mai vechi de 15 ani, cu o normă de poluare mai mare de Euro 3.

Conform APIA, în primul trimestru al acestui an, cele mai vândute autovehicule electrice din România au fost:

  • Dacia Spring: 952 de mașini
  • Tesla Model 3: 154 de mașini
  • Hyundai Kona: 146 de mașsini

În ceea ce privește mașinile hibride pug-in, cele mai vândute modele în aceeasi perioadă au fost:

  • Ford Kuga
  • Mercedes Benz GLE
  • Hyundai Tucson
  • Mercedes Benz GLC