Modificări Fiscale în Energie Verde: TVA pentru Panourile Fotovoltaice și Pompele de Căldură

Ministerul Finanțelor din România a propus recent modificări semnificative de ordin fiscal, cu impact direct asupra industriei energiei verzi. Proiectul de lege vizează modificarea cotei de TVA pentru anumite produse și servicii. Printre reformele propuse se regăsește o majorare a cotei de TVA pentru panourile fotovoltaice și pompele de căldură de la nivelul actual de 5% la 9%.

Noua modificare se răsfrânge asupra diverselor echipamente precum panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, achiziționate de către persoane fizice. Conform detaliilor venite din partea Ministerului prin proiectului de lege, se preconizează că această schimbare va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, însă data poate suferi modificări, acest aspect depinzând de momentul aprobării deciziei.

Reliefăm faptul că, doar la începutula anului, în conformitate cu Legea nr. 39/2023, TVA a cunoscut o reducere la 5% pentru panourile fotovoltaice și pompele de căldură achiziționate de către persoane fizice.

În acest context, persoanele aflate încă în faza de decizie ar putea beneficia de avantajele fiscale considerabile pentru achiziționarea panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură, dacă optează pentru achiziția sistemelor până la finalul anului 2023, înainte de majorarea cotei de TVA. Această perioadă oferă o oportunitate unică de a investi în surse de energie durabilă la costuri mai accesibile. Suntem aici pentru a vă ghida prin aceste modificări și pentru a vă sprijini în continuare în adoptarea soluțiilor de energie verde.