Ministerul Mediului supune consultării publice proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare “Casa Verde” pentru instalarea sistemelor fotovoltaice

Data publicarii : 24 Martie 2023

Suntem încântați să anunțăm publicarea ghidului de finanțare spre dezbatere publică, care vine cu unele modificări importante față de Ordinul 1.287 din 2018.

In data de 24.03.2023 a fost publicat spre dezbatere publică Ghidul pentru Programul Casa Verde 2023

Puteti consulta propunerea de ghid aici.

Ghidul de finanțare vine cu modificări semnificative, care vor influența modul în care proiectele de mediu sunt finanțate. Una dintre principalele modificări este legată de faptul că finanțarea va fi acordată doar persoanelor fizice cu domiciliul în România și domiciliază la adresa unde se va implementa proiectul.

De asemenea, și parohiile pot solicita finanțare. Această modificare este impoertantă deoarece va permite finanțarea unui spectru mai larg de proiecte de mediu.

În plus, ghidul de finanțare introduce și alte modificări importante, cum ar fi că beneficiarii finali se vor înregistra SINGURI (nu prin intermediul unui instalator, ca în edițiile precedente) în aplicația informatică a AFM pentru a rezerva sumele, iar după obținerea rezervării, își vor alege un instalator validat de AFM. Analiza documentelor depuse de beneficiari în aplicația AFM va fi realizată de către instalator. Aceste schimbări vor face procesul de aplicare pentru finanțare mai accesibil și mai transparent.

Ensys va oferi clienților întregul sprijin și consultanța necesară pentru a-i ajuta să aplice pentru finanțarea disponibilă și pentru a se asigura că proiectele lor sunt selectate pentru finanțare. Avem o vastă experiență în gestionarea și implementarea de proiecte de mediu și suntem pregătiți să o folosim pentru a ajuta clienții noștri să obțină finanțarea de care au nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele de mediu.

O altă modificare important propusă ar fi ca:

“în vederea participării în cadrul programului și incheierea contractului de participare, instalatorii vor îndeplini procedurile aplicabile în prezentul ghid de finanțare. Nu fac excepție instalatorii validați în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrarii surplusului în rețeaua națională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului apelor și padurilor nr. 1.287/2018, cu modificările și completările ulterioare.”

Ensys are ca obiectiv atingerea a 10.000 de proiecte prin Casa Verde, cu o estimare bugetată prin depunerea unei garanții de 10%. În această privință, o propunere importantă de modificare este să se solicite ca instalatorii să îndeplinească procedurile prevăzute în ghidul de finanțare actual pentru a putea participa și a încheia un contract de participare. În cazul în care un instalator a fost deja validat în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, aprobat prin Ordinul ministrului mediului apelor și pădurilor nr. 1.287/2018, cu modificările și completările ulterioare, acesta nu este exceptat de la îndeplinirea procedurilor aplicabile în prezentul ghid de finanțare.

Instalatorii validați se angajează să achite suma stabilită conform valorilor prevăzute la articolul 14 alineatul (10), așa cum au declarat în cererea de validare, reprezentând o garanție, după perfectarea contractului de participare. Cuantumul acestei garanții se calculează în funcție de numărul de sisteme de panouri fotovoltaice pe care instalatorul le declară în cererea de validare și care sunt estimate a fi instalate prin program, conform pragurilor stabilite: 200.000 lei pentru 1-100 de sisteme de panouri fotovoltaice; 400.000 lei pentru 101-200 de sisteme de panouri fotovoltaice; 600.000 lei pentru 201-300 de sisteme de panouri fotovoltaice; 800.000 lei pentru 301-400 de sisteme de panouri fotovoltaice; și 1.000.000 lei pentru 401-500 de sisteme de panouri fotovoltaice.

Accesul la finanțare simplificat și accesibil prin platforma dedicată Ensys.

În plus, Ensys pune la dispoziția solicitanților o platformă dedicată care oferă acces la cele mai bune finanțări disponibile, precum și cele mai recente informații referitoare la finanțare. Platforma noastră este concepută pentru a face procesul de aplicare pentru finanțare mai simplu și mai accesibil pentru clienții noștri, iar echipa noastră de specialiști este mereu pregătită să ofere suport și consultanță pentru a ajuta clienții să obțină finanțarea de care au nevoie.

În concluzie, publicarea ghidului de finanțare spre dezbatere publică este o veste bună pentru clienții noștri, deoarece vine cu unele modificări importante care vor face posibilă finanțarea unei game mai largi de proiecte de mediu. Ensys va fi mereu acolo pentru a oferi sprijinul și consultanța necesară pentru a ajuta clienții noștri să obțină finanțarea de care au nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele de mediu.