Jaluzelele Fotovoltaice: Cum Funcționează și Care sunt Avantajele lor?

tehnologie

Jaluzelele fotovoltaice reprezintă un alt mod ingenios prin care se poate folosi energia solară, pentru a o transforma în energie electrică. Astfel, facturile lunare la energie devin mai mici. Totodată, jaluzelele fotovoltaice mențin locuința răcoroasă în timpul verii reducându-se și nevoia de a folosi aerul condiționat, unul dintre cei mai mari consumatori de energie. 

Îți vom prezenta mai jos mai multe detalii despre jaluzelele fotovoltaice: cum funcționează, cum se întrețin, care sunt avantajele lor.

Ce sunt jaluzelele fotovoltaice?

Transformând energia solară în energie electrică, jaluzelele fotovoltaice se încadrează în categoria sistemelor fotovoltaice. În medie, astfel de jaluzele te ajută să economisești electricitate cu până la 30%. 

Aceste jaluzele arată asemănător cu cele normale, însă sunt fabricate dintr-o țesătură specială care captează energia solară și razele UV.

În funcție de culoarea și calitatea materialului, jaluzele fotovoltaice prezintă diferite nivele de protecție împotriva razelor UV și a căldurii. 

Cum funcționează jaluzelele solare?

Ce le face atât de speciale sunt celulele fotovoltaice aplicate pe lamelele mobile și faptul că acestea se montează pe exteriorul ferestrelor, pentru a putea captura cât mai multă lumină de la soare. 

Proprietatea mobilă a lamelelor permite ca acestea să poată fi modulate și direcționate în funcție de lumina naturală. Energia solară produsă de acest sistem ingenios poate mai apoi să fie stocată într-o baterie sau transferată direct la rețeaua electrică. 

În cele mai multe dintre cazuri, poziția lamelelor poate fi modificată prin intermediul unei aplicații, direct de pe telefonul mobil.

Ce avantaje prezintă jaluzelele fotovoltaice?

Dintre numeroasele beneficii, nu vom enumera decât cele mai importante:

  • Sunt mult mai ieftine față de alte sisteme fotovoltaice;
  • Mulți oameni găsesc sistemele cu panouri fotovoltaice inestetice, ceea ce nu este cazul jaluzelelor fotovoltaice. Acestea au un aspect plăcut și poți chiar să alegi culoarea și modelul preferat;
  • Atunci când sunt complet închise reduc considerabil necesarul de aer condiționat în timpul verii;
  • Absorb razele UV, protejandu-te pe tine și cei dragi. 

Cum se întrețin?

Jaluzelele fotovoltaice sunt foarte ușor de instalat (urmărind instrucțiunile de instalare), dar și de întreținut. Pentru a le curăța (de preferat, periodic) nu ai nevoie decât de un săpun special și o cârpă din microfibră.

Câtă energie generează?

În medie, un metru pătrat de jaluzele fotovoltaice produce până la 100W pe oră, suficient pentru a încărca telefonul sau laptopul. Astfel, doi metri pătrați de astfel de jaluzele, pot produce până la 1kWh pe zi. Evident, eficiența acestora depinde de regiunea geografică în care te afli, anotimpuș, dar și arhitectura clădirii.