Sistem De Încălzire prin Pardoseală sau Calorifere? Care este mai Avantajos?

sfaturi

Cu siguranță a existat cel puțin o dată când te-ai întrebat dacă este mai avantajoasă o investiție într-un sistem de încălzire prin pardoseală sau prin calorifere. Asta mai ales dacă ți-ai construit o casă sau ai renovat una mai veche. 

Ambele sisteme de încălzire prezintă avantaje și dezavantaje, așa că nu e deloc ușor să iei decizia potrivită fără a cunoaște toate detaliile.

Încălzirea prin Pardoseală Vs. Încălzirea cu Calorifere

Sistemul de încălzire prin pardoseală părea a fi destul de complex la începuturi, reprezentând o adevărată provocare chiar și pentru cei mai iscusiți instalatori. Acum însă este mult mai ușor, fiind disponibile o mulțime de covorașe de încălzire prin pardoseală sau tutoriale și articole informative pe internet, foarte bine explicate. 

În acest moment există pe piață două tipuri de sisteme de încălzire prin pardoseală: pe bază de apă și pe bază de electricitate. Alegerea unuia dintre aceste două tipuri de sisteme nu ține decât de tine, ca și consumator, de preferințele tale, dar și de bugetul pe care îl ai. 

Dacă ești deținătorul unui apartament, cu siguranță încălzirea prin calorifere este o soluție mai potrivită. În primul rând nu vei fi nevoit să schimbi parchetul sau gresia și indiferent de stilul locuinței tale, cu siguranță vei găsi un model de calorifere care să se potrivească ambientului, modelele existente pe piață fiind din ce în ce mai diversificate. 

Avantajele Unui Sistem de Încălzire prin Pardoseală

Principalul avantaj al încălzirii prin pardoseală este reprezentat de costurile mici de întreținere și funcționare. Este adevărat că investiția într-un astfel de sistem este mai mare față de încălzirea prin calorifere, însă odată montat, investiția se va amortiza destul de rapid și sigur. 

Al doilea mare avantaj al sistemelor de încălzire prin pardoseală este acela că sunt mai eficiente. Acestea încălzesc locuința mai rapid decât caloriferele și mențin o temperatură optimă pentru mai mult timp. De asemenea, instalația nu trebuie să atingă o temperatură foarte ridicată pentru a crea un ambient plăcut, indiferent de suprafața locuinței. 

Nu în ultimul rând, încălzirea prin pardoseală îți oferă mai mult spațiu pe care îl poți utiliza în orice scop dorești. Știm cu toții că nu orice piesă de mobilier poate fi amplasată în apropierea caloriferelor, în timp ce încălzire prin pardoseală nu prezintă astfel de restricții.

Dezavantajele Unui Sistem de Încălzire prin Pardoseală

La fel ca și în cazul caloriferelor, și încălzirea prin pardoseală prezintă unele dezavantaje. Unul dintre acestea este faptul că nu poți instala sistemul de unul singur deoarece acesta necesită unelte speciale, dar și de experiența unui instalator.

În același timp, încălzirea prin pardoseală nu este compatibilă cu orice tip de parchet sau gresie, unele dintre acestea neavând calități extraordinare de transfer a căldurii. Cele mai potrivite pardoseli din acest punct de vedere sunt cele din marmură sau gresie. 

Nu ultimul rând, nu se merită să investești într-un sistem de încălzire prin pardoseală fără a-ți izola corespunzător casa. Desigur, izolația este benefică indiferent de tipul sistemului de încălzire, însă în cazul încălzirii prin pardoseală, lipsa izolației se va simți mai puternic în buzunarul tău.