Finanțare Uimitoare pentru Energie Verde: Două Noi Ghiduri Esențiale pentru Sectorul Fotovoltaic

Ministerul Energiei a anunțat în luna ianuarie două ghiduri de finanțare în varianta consultativă, dedicate sferei fotovoltaice, urmând ca in luna martie să fie lansate cele două apeluri de proiecte din Fondul pentru Modernizare și Ghidul solicitantului. Acestea sunt destinate companiilor, atât proiectelor de autoconsum, cât și către producția de energie electrică în scopul comercializării.

 1. Autoconsum – Sprijin Financiar Substanțial pentru Eficiență Energetică
  • Pentru capacitățile de peste 1mWp, proiectele pot solicita finanțare de 500.000 Euro + TVA / mWp instalat.
  • Capacitățile sub 1mWp beneficiază de un sprijin financiar crescut, respectiv 1.000.000 Euro + TVA / mWp instalat.
  • Accesul la finanțare se bazează pe eficiența utilizării fondurilor, oferind punctaje maxime proiectelor care solicită cea mai mică finanțare UE / mWp instalat.
 2. Producție pentru Comercializare – Oportunități pentru Producătorii de Energie
  • Producătorii de energie pot accesa finanțări în valoare de maxim 700.000 Euro plus TVA / mWp instalat.
  • Fie că sunteți o întreprindere cu vechime sau una nou înființată, nu există alte criterii de selecție exceptând eficiența financiară a proiectului.

Detalii Importante de Finanțare

 • Eficiența Financiară Primează: Proiectele cu cea mai mică finanțare din partea UE / mWp instalat obțin punctaje maxime și, implicit, șanse crescute de finanțare.
 • Nu Contează Valoarea Ofertei: Finanțarea nerambursabilă nu poate depăși plafonul de 20 milioane Euro / proiect / companie, dar cu cât se solicită o finanțare mai mică / mWp, cu atât cresc șansele de acces la finanțare.

Documentație Necesară pentru Depunere

 1. Cerere de Aviz ATR: Dovada cererii pentru avizul ATR trebuie prezentată până la data contractării finanțării.
 2. Studiul de Fezabilitate Detaliat: Acesta trebuie să includă toate anexele, precum studiile de teren, studiile pedologice, etc.

Concluzie

Aceste două noi ghiduri de finanțare reprezintă o oportunitate unică pentru industria fotovoltaică din România. Cu accent pe eficiența financiară, Ministerul Energiei încurajează proiectele inovatoare și sustenabile. Nu ratați șansa de a vă asigura că firma dvs. beneficiază de sprijinul financiar necesar pentru a face față provocărilor viitoare.

Pentru informații suplimentare și asistență în pregătirea proiectului, suntem aici pentru dumneavoastră. Nu ezitați să ne contactați pentru a beneficia de consultanță specializată în vederea facilitării accesului la aceste oportunități de finanțare.