ENSYS: Programele guvernamentale alimenteaza cererea de panouri fotovoltaice

Stiri

Conform unui studiu realizat recent de ENSYS Renewable Solutions, cererea pentru panouri fotovoltaice este în continuă creștere, alimentată în mare parte de programele guvernamentale precum Casa Verde și ElectricUP. Studiul, bazat pe datele centralizate de la peste 55.000 de clienți persoane fizice, a relevat câteva tendințe interesante în rândul consumatorilor români.

Majoritatea celor care își instalează sisteme fotovoltaice sunt bărbați (8 din 10) din mediul urban (7 din 10), cu o vârstă medie de 51 de ani. Durata de amortizare a unui sistem fotovoltaic este între 2 și 7 ani, în funcție de evoluția prețului la energie electrică și de adaptarea modului de consum. Valoarea medie a proiectelor este de 35.000 lei, iar economia medie anuală la energia electrică pentru un utilizator de sisteme fotovoltaice este de 4080 lei.

În 2023, se remarcă o creștere a interesului pentru soluțiile fotovoltaice, în special datorită programelor guvernamentale și a fondurilor europene precum PNRR și viitorul RePowerEU. Cu toate acestea, interesul beneficiarilor care doresc să își instaleze sisteme fotovoltaice în sistem propriu, independent de finanțarea guvernamentală, este mai ridicat decât în anii anteriori.

“Cresterea interesului populatiei pentru sistemele fotovoltaice si mai ales pentru dobandirea statutului de prosumator este sustinuta si de datele oficiale ale ANRE. Numai in 2022, numarul prosumatorilor a crescut de aproape 3 ori, de la 14.000 in luna ianuarie, la peste 40.000 in luna decembrie.”, spune Sebastian Crisan, CEO interimar ENSYS.

ENSYS, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din România, oferă soluții complete de sisteme fotovoltaice: consultanță tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare, mentenanță, accesarea de grant-uri cu finanțare din partea statului român și private.

Pentru mai multe detalii despre studiul realizat de ENSYS și despre evoluția pieței de panouri fotovoltaice, citiți articolul complet aici.