Energia Verde în România: Evoluții ale programului Casa Verde Fotovoltaice

În contextul preocupărilor pentru un viitor energetic sustenabil, programul Casa Verde Fotovoltaice traversează momente cheie în 2024.

Programul sistat în 2023 și reluat la începutul lui 2024 a intrat în derulare după ce o parte din cei 30.000 de beneficiari au primit aprobarea de la Administrația Fondului pentru Mediu în luna ianuarie, iar alții în februarie. Deblocarea programului a survenit prin înțelegeri amiabile cu contestatarii. Cu toate acestea încă 30.000 de beneficiari așteaptă aprobarea dosarelor pentru a continua.

Procesul de aprobare

Întreg bugetul pentru Casa Verde Fotovoltaice 2023 a fost aprobat în ședința de Guvern din 28 februarie 2024, primind avizul Ministerului Finanțelor. Președintle AFM a declarat într-un interviu anterior că odată ce bugetul va fi aprobat se va publica și întreaga listă cu beneficiarii care au fost declarați eligibili de către instalatori și așteptau aprobarea dosarelor din partea AFM.

Perspective pentru viitoarea sesiune Casa Verde 2024

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, confirmă că sesiunea 2024 va fi similară celei din anul precedent cu unele diferențe. Instalatorii acreditați în 2023 vor rămâne valizi și în 2024, eliminând necesitatea unei noi sesiuni de acreditare. Bugetul generos de 2 miliarde de lei pentru persoane fizice în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice pentru 2024 reprezintă o creștere semnificativă față de anul precedent.

Înscrierea pentru sesiunea din 2024 va fi deschisă în luna iunie, la aproximativ 2-3 luni de la aprobarea beneficiarilor înscriși în 2023, oferind oportunitatea celor interesați să adere la acest program, de această dată cu o singură zi de înscriere/regiune.