Energia Eoliană: Avantaje și Dezavantaje

tehnologie

Vântul este cauzat de 3 factori: încălzirea neuniformă a atmosferei de către soare, neregularitățile de pe suprafața pământului și rotația soarelui. De aceea, vântul este considerat o formă de energie solară. 

Curenții de aer se modifică în funcție de formele de relief, masele de apă și vegetația existentă. Capturați de către turbinele eoliene, acești curenți de aer pot genera electricitate. 

Parcurile Eoliene

Conform ultimelor statistici, numărul parcurilor eoliene, pe pământ sau pe apă, crește anual cu peste 35%.  

Parcurile eoliene sunt o sursă de energie regenerabilă de încredere care nu necesită consum de resurse naturale și nu poluează mediul înconjurător. Turbinele eoliene sunt instalate la o înălțime medie de 30 de metri, unde vântul are o putere mai mare, astfel ca acestea să poată captura mai multă energie eoliană. 

În medie, este nevoie de o viteză a vântului de minim 4-5 m/s (14-18 km/h) pentru ca turbinele de vânt să poată funcționa, în timo ce puterea maximă este produsă la o viteză a vântului de 15 m/s (54 km/h). În cazul în care viteza vântului depășește 25 m/s (90 km/h), turbinele eoliene nu pot funcționa și sunt oprite. De aceea, o turbină eoliană produce electricitate 70-85% din timp. 

Parcurile eoliene de apă sunt instalate la adâncimi de 100-200 m, ancorate de fundul mării, turbinele de vânt ale acestora fiind plutitoare.

energi

Avantajele Energiei Eoliene 

  1. Curenții de aer reprezintă o sursa inepuizabilă de energie.
  2. Energia eoliana contribuie la securitatea națională a statului producător, reducându-se dependența acestuia de combustibili fosili importați. 
  3. Parcurile eoliene pot reprezenta un venit în plus pentru proprietarii de ferme tradiționale. Terenurile agricole pot fi închiriate pentru instalarea acestor parcuri, activitatea principală agricolă nefiind afectată. 
  4. Așa cum am menționat deja, energia solară nu poluează mediul înconjurător și nu produce gaze toxice. 

Dezavantajele Energiei Eoliene 

  1. Turbinele eoliene reprezintă un pericol pentru faună. Păsările pot fi lovite sau chiar ucise dacă se apropie de acestea. 
  2. Având în vedere că eficiența turbinelor depinde de intensitatea vântului, energia eoliană poate fi captată doar în zonele de vânt îndeajuns de puternic, pe tot parcursul anului. 
  3. Zgomotul produs de morile de vânt poate fi deranjant pentru zonele rezidențiale din apropiere. 
  4. Pentru a putea fi instalate, parcurile eoliene necesită suprafețe extinse.