Vântul este cauzat de 3 factori: încălzirea neuniformă a atmosferei de către soare, neregularitățile de pe suprafața pământului și rotația soarelui. De aceea, vântul este considerat o formă de energie solară.
Curenții de aer se modifică în funcție de formele de relief, masele de apă și vegetația existentă. Capturați de către turbinele eoliene, acești curenți de aer pot genera electricitate.
Conform ultimelor statistici, numărul parcurilor eoliene, pe pământ sau pe apă, crește anual cu peste 35%.
Parcurile eoliene sunt o sursă de energie regenerabilă de încredere care nu necesită consum de resurse naturale și nu poluează mediul înconjurător. Turbinele eoliene sunt instalate la o înălțime medie de 30 de metri, unde vântul are o putere mai mare, astfel ca acestea să poată captura mai multă energie eoliană.
În medie, este nevoie de o viteză a vântului de minim 4-5 m/s (14-18 km/h) pentru ca turbinele de vânt să poată funcționa, în timo ce puterea maximă este produsă la o viteză a vântului de 15 m/s (54 km/h). În cazul în care viteza vântului depășește 25 m/s (90 km/h), turbinele eoliene nu pot funcționa și sunt oprite. De aceea, o turbină eoliană produce electricitate 70-85% din timp.
Parcurile eoliene de apă sunt instalate la adâncimi de 100-200 m, ancorate de fundul mării, turbinele de vânt ale acestora fiind plutitoare.