Măsurile Luate de Țările Europene Pentru a Contrabalansa Creșterea Prețurilor la Energie și Gaze Naturale

sfaturi

Prețul la energie și gaze naturale a crescut în acest an și de 7 ori mai mult față de anul trecut în unele țări din Europa. 

Criza acestor prețuri are la bază multipli factori internaționali, ce au afectat întreaga piață mondială:

 • Creșterea nevoii de energie la nivel mondial în urma redresării economice post-Covid-19;
 • Creșterea intensificată a materiei prime, cu precădere a gazelor naturale la nivel mondial (cu peste 170% in 2021);
 • Iarna rece și friguroasă de anul trecut, ce a prelungit perioada de încălzire, urmată de o vară lungă și toridă, ce a determinat un grad de folosire a aparatelor de răcire mai mare și implicit un consum mai ridicat de energie;
 • Războiul din Ucraina și contextul geopolitic instabil la nivel mondial.

In acest context, încă din toamna anului trecut, majoritatea statelor din Europa au luat măsuri de contrabalansare a creșterii prețurilor la energie și gaze pentru a evita fenomenul de sărăcie energetică.

În acest articol vom analiza măsurile adoptate în Italia, Germania și Marea Britanie.

Măsuri luate în Italia

Italienii se bucură de o reducere fiscală de 110% pentru lucrările de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor deja existente și chiar subvenții pentru consolidarea seismică a acestora. 

Totodată, Guvernul din Italia anticipează să economisească 4 miliarde de metri cubi de gaz în acest an, prin reducerea gradului de utilizare a aparatelor de aer condiționat din clădirile publice. Proiectul a fost denumit “Termostat de funcționare”, deținătorii de aer condiționat neavând voie să le seteze la o temperatură mai mică de 25℃.

Alte măsuri ce au fost adoptate în Italia, în sprijinul consumatorilor:

 • Bonus social pentru familiile cu venituri sub 12,000 Euro pe an;
 • Acciză la carburanți redusă cu 30 de cenți per litru de benzină sau motorină;
 • TVA la combustibili redus temporar de la 22% la 5% pentru toți consumatorii;
 • TVA la facturile de electricitate și gaze redus progresiv, în funcție de consum;
 • Taxă pe energie electrică redusă de la 22,50 Euro pe megawatt/oră la 1 Euro pentru consumatorii casnici și 50 de cenți pentru consumatorii industriali;
 • Posibilitatea consumatorilor casnici de a plăti facturile la energie în multiple rate.

Măsurile adoptate în Germania 

În luna ianuarie al acestui an Guvernul german a alocat o sumă totală de 130 de milioane de euro pentru sprijinirea consumatorilor casnici vulnerabili, cu venituri mici. În plus, același Guvern a decis în martie să reducă prețul carburanților pe o perioadă de 3 luni cu 30 de cenți pentru benzină și 14 cenți pentru motorină.

Alte măsuri ce au fost adoptate în Germania pentru a sprijini consumatorii:

 • Granturi de 300 de Euro oferite cetățenilor;
 • Ajutor suplimentar de 100 de Euro pentru cetățenii care beneficiază de ajutoare sociale;
 • Grant unic de 100 de Euro pentru fiecare copil din gospodărie;
 • Abonamente în valoare de 9 Euro pe lună pentru transportul public, pe perioada iunie – august 2022.

Măsuri adoptate în Marea Britanie

Măsurile adoptate de Guvernul britanic au avut drept scop atât sprijinirea consumatorilor, cât și îndeplinirea obiectivului de a reduce considerabil emisiile de carbon până în 2035. 

Pe lângă ajutorul financiar oferit cetățenilor, în special a celor cu venituri mici, începând cu data de 1 aprilie, proprietarii de locuințe au putut accesa granturi pentru pompe de căldură care sunt mai eficiente decât boilerele clasice, produc de trei ori mai multă energie decât consumă și reduc emisiile de carbon. Programul dispune de un fond de 450 de milioane de lire sterline pentru următorii 3 ani (90.000 de pompe de căldură), aproximativ 4.8 milioane de locuințe fiind eligibile. Sumele vor fi alocate în funcție de sistemul de încălzire ce urmează a fi instalat în fiecare locuință (pompă de căldură aer-apă, boiler pe biomasă, pompă de căldură sol-apă) în locul sistemului alimentat de combustibili fosili. 

Concluzie

Cele mai multe tări din Europa au preferat să compenseze creșterile de preț la energie și gaze naturale prin acordarea de sprijin direct cetățenilor. 

Plafonarea prețurilor, măsură ce a fost adoptată și în România, a mai fost aplicată în Franța și Bulgaria.