Cele 5 Categorii de Mașini Electrice pe Înțelesul Tău

tehnologie

Mașinile electrice sunt din ce în ce mai populare, atât la nivel mondial, cât și în România. La fel ca și panourile solare, principalele motive pentru care mașinile electrice stârnesc din ce în ce mai mult interes sunt posibilitatea de a face economii, dar și preocuparea pentru mediul înconjurător. 

De aceea ne-am gândit să clarificăm unele aspecte privind mașinile electrice, care stârnesc uneori confuzie în rândul populației. 

Ce este o mașină electrică?

O mașină electrică este propulsată de un motor electric (exclusiv sau asistat de un motor cu combustie internă) și este alimentată total sau parțial de o baterie. Unele automobile electrice se încadrează sub categoria vehiculelor hibride, având unele emisii de CO2, însă mult mai mici decât cele clasice, propulsate exlusiv de motoare cu combustie internă.

Categorii mașini electrice:

Principalele categorii de mașini electrice sunt:

  1. BEV (Battery Electric Vehicle)
  2. EREV (Extended Range Electric Vehicle)
  3. PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicle)
  4. HEV (Hybrid Electric Vehicle)
  5. MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle)

BEV (Battery Electric Vehicle)

Automobilele din această categorie sunt propulsate exclusiv de unul sau mai multe motoare electrice, alimentate de o baterie. 

Bateria unei mașini electrice trebuie mereu reîncărcată la o stație special concepută sau acasă, la o priză obișnuită. Tipul de reîncărcare al unei baterii variază între 30 de minute și 12 ore, în funcție de cablu și metodă.

În România, cele mai populare mașini din această categorie sunt:

  • Renault Zoe 
  • Nissan Leaf
  • Volkswagen e-Gold
Renault Zoe

EREV (Extended Range Electric Vehicle)

Spre deosebire de un vehicul BEV, o mașină EREV dispune și de un mic generator de curent, care asistă motorul să parcurgă o distanță mai mare. 

Acest mic generator este un motor cu combustie internă foarte mic (500-600cc) care alimentează bateriile electrice cu energie suplimentară. Astfel, emisiile de CO2 apar doar în momentul în care acest mic generator operează, dar nu și atunci cand motorul electric funcționează pe propria energie. 

Cel mai bun exemplu de automobil EREV este BMW i3. 

PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicle)

Vehiculele PHEV sunt propulsate atât de un motor cu combustie internă, cât și de un motor electric. Bateria motorului electric se încarcă separat, dar și cu ajutorul propulsorului termic (motorul de combustie internă). Mai exact, parte din energie este folosită direct de motor, iar surplusul de energie este stocată în baterii. Astfel, motorul cu ardere internă funcționează la turații optime, ceea ce rezultă într-un consum mai mic de carburant. 

Cele mai populare automobile PHEV din România sunt:

  • Mutsubishi Otlander PHEV
  • Peugeot 508
  • Toyota RAV 4 PHEV 
Peugeot 508

HEV (Hybrid Electric Vehicle)

În cazul mașinilor HEV, motorul electric funcționează concomitent cu motorul termic (combustie internă), reducând consumul de combustibil. Cele mai populare mașini HEV sunt:

  • Toyota CH-R 
  • Toyota Prius
Toyota Prius

MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle)

Un automobil MHEV se bazează pe un motor clasic de combustie internă, însă folosește și un mic propulsor electric ca mecanism de conservare a energiei la frânare, viteză de croazieră sau pornire de pe loc. Acest propulsor electric nu este suficient de puternic pentru a deplasa de unul singur vehiculul, însă asistă motorul termic în condițiile menționate mai sus. Rezultatele sunt consumul mai mic de carburant, dar și diminuarea emisiilor poluante.