Ce Este un Prosumator și Cum Poți Fi Compensat pentru Energia Electrică Injectată în Rețea?

finante
tehnologie

Prosumatorul este persoana care nu doar consumă energie, dar și produce și livrează energie electrică din surse regenerabile. Mai exact, prosumatorul produce energie pentru consumul propriu și injectează surplusul în rețea, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică. 

Ce este un prosumator?

Conform ANR, prosumatorul este:

„…clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.”

Dacă ești interesat de a obține calitatea de prosumator este foarte important să citești cele mai noi reglementări din domeniu. În general oricine poate alege să instaleze un sistem fotovoltaic pentru a reduce costurile cu electricitatea, dar și pentru a contribui la producția de energie verde în România. 

Practic, dacă instalezi panouri fotovoltaice vei avea propria centrală electrică. Pentru a vinde surplusul de energie, puterea instalată a centralei nu trebuie să depășească 400 kW. A doua condiție este faptul că alimentarea cu energie pentru consumul propriu și livrarea surplusului în rețeaua electrică trebuie să se realizeze prin același racord. 

Prețurile energiei produse și injectate

Compensarea pentru energia produsă se poate face fie cantitativă, fie poate fi vândută către furnizor.

Compensarea Cantitativă

Compensarea cantitativă nu înseamnă altceva decât faptul că prosumatorul poate fi recompensat pentru surplusul de energie, injectat în rețea, în decurs de 24 de luni. De exemplu, pe perioada iernii (atunci când este posibil ca sistemul fotovoltaic să producă mai puțină energie decât cantitatea necesară), prosumatorul primește surplusul de energie injectat în rețea pe perioada verii. 

Astfel, un prosumator cu o putere instalată de pânăa la 200kWp, poate opta pentru acest tip de compensare. 

Vânzarea Energiei Injectate în rețea

Prosumatorii care au o putere instalată între 200kWp și 400kWp pot fi recompensați pentru energia electrică injectată în rețea la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în PZU (Piață pentru Ziua Următoare) în luna în care a fost produsă energia respectivă.

PZU (Piață pentru Ziua Următoare)

PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) este o componentă a pieţei de energie electrică pe care se realizează tranzacţii cu energie electrică, cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Având în vedere că prețul energiei este în creștere, conform studiilor, amortizarea costurilor instalării unui sistem fotovoltaic poate ajunge chiar și la 3 ani. 

De exemplu, în Februarie 2022, prețul energiei electrice a fost de 4 ori mai mare față de Februarie 2021, crescând de la 234 lei pe MWh la 932 lei MWh.