Ce Este Amprenta de Carbon și Cum Poate fi Redusă

sfaturi

Creșterea constantă a populației la nivel mondial determină mai multe emisii de CO2, dar și mai puține resurse. Așa cum prevede Organizația Națiunilor Unite, în anul 2050 Pământul va ajunge la un total de 9,7 miliarde de oameni, iar în anul 2100 la 11 miliarde.

Emisiile de carbon au efect direct asupra încălzirii globale, afectând întreaga planetă. Odată cu începutul Revoluției Industriale, emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească. De aceea, sectorul industrial este considerat ca fiind principala problemă a acestui fenomen. Însă, fiecare dintre noi poate contribui în a reduce amprenta de carbon, prin adoptarea unui stil de viață mai grijuliu cu mediul înconjurător.

Ce este amprenta de carbon? 

Prin amprentă de carbon se înțelege emisiile de gaze cu efect de seră produse de o companie, organizație, activitate, persoană sau chiar un eveniment. 

Amprenta de carbon este rezultatul activităților noastre de zi cu zi ce implică un consum de combustibil pentru producerea de alimente, materiale sau îndeplinirea diverselor servicii cum ar fi transportul. 

De exemplu, în timp ce un drum parcurs cu bicicleta nu implică absolut nicio emisie de CO2, un zbor Londra-București emană 350 kg CO2, iar un autocar ce parcurge 250 km emană 30 kg CO2.

Cum putem reduce amprenta de carbon?

Acestea sunt cele mai simple modalități prin care noi toți putem reduce amprenta de carbon, în activitățile noastre de zi cu zi. 

Alimentația

 1. Alege alimentele de sezon, locale. Astfel nu vei încuraja transportul alimentelor de la distanțe mari cu avionul, camionul sau nava, toate fiind mari consumatori de combustibili fosili. 
 2. Reduce deșeurile alimentare printr-o mai bună planificare și reutilizează resursele când este posibil. 
 3. Evită alimentele ambalate excesiv.

Îmbrăcămintea

 1. Renunță la achiziția de îmbrăcăminte ieftină de tip “fast fashion” care se deteriorează rapid. Alege îmbrăcăminte de calitate, rezistentă sau chiar haine second-hand.
 2. Optează pentru spălarea hainelor în apă rece.

Cumpărăturile

 1. Achiziționează electrocasnice cu un consum redus de energie. 
 2. Cumpără doar bunuri strict necesare, reciclate, sau chiar folosite dacă este posibil. 
 3. Evită să cumperi pungi de plastic ori de câte ori mergi la cumpărături.

Locuința

 1. Înlocuiește becurile cu incandescență (90% din energie fiind irosită sub forma de căldură) cu LED-uri (consum mai mic de energie și durată de viață mai mare).
 2. Evită folosirea excesivă a aparatelor de aer condiționat.
 3. Ai grijă să stingi luminile cand ieși din cameră și deconectează consumatorii electrici atunci când nu sunt în uz. 
 4. Redu pe cât posibil consumul de apă caldă.

Transportul 

 1. Alege mijloace de transport în comun, bicicleta sau mersul pe jos în locul mașinii pe cât posibil.
 2. Evită să conduci mașina agresiv. Studiile arată ca frânările și accelerațiile inutile cresc consumul de carburant cu până la 40%.
 3. Evită călătoriile cu avionul.

Este evident că trebuie să avem din ce în ce mai multă grijă de mediul înconjurător. Încearcă și tu să-ți îmbunătățești stilul de viață în favoarea planetei și pune în aplicare simplele sfaturi amintite în acest articol.