Câte Panouri Fotovoltaice Sunt Necesare Pentru o Casă?

sfaturi

Te întrebi câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă? Te gândești și tu că panourile fotovoltaice ar putea fi o soluție bună de economie la energie pentru casa ta?

În acest articol vom încerca să-ți răspundem la aceste întrebări. Sperăm că te vom convinge și pe tine să alegi acest tip de sursă de energie verde.

Energie Verde


Din ce în ce mai mulți români sunt interesați de panourile fotovoltaice pentru locuințele personale, dar și pentru spații comerciale. Te asigurăm că nu ești singura persoana care își ridică nenumărate întrebări în legătură cu această nouă sursă de energie. Totuși, cea menționată mai sus este doar una dintre ele.

Dar haide sa vedem împreună câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă și care sunt cele mai bune panouri.

Câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă?

Pentru a afla necesarul de panouri fotovoltaice pentru o casă, avem nevoie de consumul lunar actual de energie electrică.

ATENȚIE: nicidecum nu avem nevoie de suprafața casei sau numărul de locuitori pentru a determina acest lucru.

Cel mai simplu mod de a afla consumul de energie lunar actual este să ne uităm pe ultima factură, la suma plătită pe o lună. Împărțim aceasta sumă la costul per KWh.

Panouri fotovoltaice

Pentru a fi mai ușor, ne vom folosi de următorul exemplu: 180 RON (valoare factură ultima lună), 0.60 RON (cost per KWh). În acest caz, energia consumată într-o lună este de 300 KWh. 

Împărțim cei 300 KWh la 30 de zile (medie lunară) și avem un rezultat de 10 KWh pe zi, necesar energie. 

Așadar, știm câtă energie consumăm zilnic. Dar totuși cum aflăm câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă?

Împărțim cei 10 KWh la un coeficient de 3.3 (explicat mai jos) și aflăm PUTEREA INSTALATĂ, în cazul nostru de 3KW.

ATENȚIE: energia se măsoară în KWh, iar puterea instalată în KW. 

Având în vedere că majoritatea panourilor fotovoltaice sunt de 250W, aflăm că avem nevoie de un total de 12 panouri fotovoltaice (1KW = 1000W). În caz că luați în calcul panouri care produc mai puțină energie, ajustați calculul corespunzător.

Economie

Pentru a determina un preț aproximativ al unui kit fotovoltaic, pe lângă panouri, luați în calcul și celelalte elemente necesare:

  • invertorul
  • cablurile
  • bateriile
  • structura de prindere
  • conectica

Coeficientul de 3.3: Media Zilnică Anuală

Puterea instalată de producție produce energie în funcție de intensitatea razelor solare: mai puțin dimineața, mai mult la prânz. Acest lucru se aplică și vara vs. iarna. 

În exemplul nostru, chiar dacă cele 12 panouri au puterea instalată de 3KW, ele nu vor produce 3 KWh (energie) în fiecare oră și în fiecare zi. Având în vedere că vara cele 12 panouri (puterea instalată) vor produce chiar și de 5-6 ori mai multă energie, MEDIA ZILNICĂ ANUALĂ are un coeficient de 3.3.