Casa Verde Fotovoltaice: Cât costă în medie sistemul și câtă energie se poate economisi într-un an

Stiri

Interesul crescând pentru energia fotovoltaică este un semn al conștientizării tot mai pronunțate a beneficiilor pe care acestea le oferă, atât în ceea ce privește independența energetică, cât și economiile semnificative. În acest context, Ensys Renewable Solutions, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din România, devine un aliat de nădejde pentru cei care doresc să se alăture acestei mișcări.

Datele oficiale arată că, în perioada 2019-2021, prin programul Casa Verde Fotovoltaice, au fost alocate fonduri pentru peste 55.000 de sisteme fotovoltaice, cu o putere totală de minim 165MW. În 2023, bugetul alocat poate acoperi circa 87.500 de proiecte într-un singur an.

Însă, Sebastian Crișan, CEO interimar la Ensys, subliniază că nu toate lucrurile sunt roz. Implementarea proiectelor cu finanțare prin Casa Verde nu a decurs conform planificării, ceea ce a generat întârzieri și nemulțumiri. Totuși, există o tendință crescândă a clienților de a-și finanța investițiile în sisteme fotovoltaice din surse proprii, pentru a evita aceste întârzieri.

Valoarea medie a unui proiect fotovoltaic este de 35.000 lei, iar economia medie anuală la energie estimată este de 4080 lei/an. Aceste cifre, coroborate cu avantajul de a deveni prosumator, fac ca investiția într-un astfel de sistem să fie din ce în ce mai atractivă.

În plus, numărul prosumatorilor a crescut semnificativ în 2022, de la 14.000 în luna ianuarie, la peste 40.000 în luna decembrie, iar pentru anul 2023, estimările arată că un număr de circa 70.000 de români vor dobândi statutul de prosumator.

Ensys Renewable Solutions, prezentă din 2006 pe piața din România și din 2021 pe piața internațională, este specializată în oferirea de soluții complete de sisteme fotovoltaice: consultanță tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare, mentenanță, accesarea de grant-uri cu finanțare din partea statului român și private.

Citiți articolul complet pe adevarul.ro.