Care Sunt Cele Mai Bune Baterii Solare?

sfaturi

Bateriile solare reprezintă unul dintre principalele elemente ale unui sistem fotovoltaic. Știi care este rolul bateriilor în cadrul unui sistem fotovoltaic? Cum determini care sunt cele mai bune baterii solare?

Principalul rol al bateriilor în cadrul unui sistem solar este acela de a stoca surplusul de energie. Așa cum am menționat într-unul dintre articolele anterioare, panourile solare produc mai puțin curent electric în timpul sezonului rece, sau în zilele înnorate.

Atunci când panoruile fotovoltaice produc mai mult curent electric decât este necesar, bateriile stochează acea cantitate extra, pentru a putea fi folosită în acele momente când panourile produc o cantitate mai mică de curent electric sau deloc, așa cum se întâmplă în timpul nopții. 

În funcție de tensiunea și capacitatea bateriei, un specialist poate determina de câți acumulatori este nevoie pentru o instalație solară. 

Cum alegi o baterie solară?

Atunci când alegi o baterie solară trebuie să iei în considerare următorii factori:

  • siguranța;
  • costul inițial;
  • rentabilitatea;
  • capacitatea de stocare;
  • puterea bateriei;
  • durata de viață;
  • impactul bateriei asupra mediului înconjurător;
  • costul de întreținere;
  • costul de transport;
  • costul de instalare.

Capacitatea de stocare a unei baterii solare este exprimată în kWh. Aceasta indică cantitatea de curent ce poate fi stocată de baterie, dar și pentru cât timp poate fi alimentată casa cu această cantitate de curent. 

Puterea bateriei determină cantitatea de energie ce poate fi furnizată într-un singur ciclu de încărcare. 

Pe lângă acești doi factori, luați în calcul și adâncimea de descărcare a bateriei. Aceasta determină cât de mult poate fi utilizată bateria înainte de a fi reîncărcată. Deasemenea, este bine să cunoști și eficiența de convertire și stocare: câte unități de curent electric poți folosi ca procent din curentul electric deja stocat. 

Tipuri de Baterii Solare

Bateriile Solare pot crea confuzii atunci când cauți și evaluezi cea mai bună opțiune pentru sistemul tău fotovoltaic. Asta mai ales dacă nu ai deloc cunoștințe pe acest subiect. Dar nu-ți face griji, pentru că noi te putem ajuta cu toate informațiile necesare, în funcție de nevoile tale. Te vom ajuta pas cu pas, inclusiv care sunt bateriile potrivite pentru sistem tău fotovoltaic. 

Cu toate acestea, este bine să cunoști și câteva detalii atunci când vorbești cu un specialist.

Fiecare tip de baterie de stocare a energiei prezintă avantaje și dezavantaje. În rândurile ce urmează vom analiza principalele trei tipuri de baterii:

Care sunt cele mai bune baterii solare?

Așadar, acestea sunt cele mai întâlnite tipuri de baterii solare. Examinând caracteristicile, avantajele, dar și dezavantajele fiecăreia, putem concluziona că bateriile solare Litiu-ion sunt cele mai potrivite pentru majoritatea sistemelor fotovoltaice. Nu e de mirare că acestea sunt și cele mai folosite, atât de către consumatorii casnici, dar și de către cei comerciali.