5 Mituri (neadevărate) despre Încălzirea prin Pardoseală

sfaturi

Dacă luăm în calcul eficiența termică și costurile, încălzirea prin pardoseală poate fi cea mai bună soluție pentru cei care își doresc un confort sporit în locuințele lor. Cu toate acestea, pentru că nu mulți cunosc avantajele acestui mod de încălzire, au apărut tot felul de mituri în jurul acestui subiect, unele fiind departe de adevăr. 

Acestea sunt cele mai cunoscute mituri în ceea ce privește încălzirea prin pardoseală:

1. Încălzirea prin pardoseală este mai costisitoare față de încălzirea prin calorifere.

Cu toate că prețul de instalare a unui sistem de încălzire prin pardoseală este cu aproximativ 30% mai mare față de caloriferele tradiționale, investiția se amortizează într-un timp relativ scurt. Avînd în vedere că un sistem de încălzirea prin pardoseală este mai eficient termic și mai ușor de întreținut, e imposibil ca facturile lunare să fie mai mari față de un sistem de încălzire clasic. 

2. O locuință cu încălzire prin pardoseală nu se încălzește niciodată. 

Este adevărat că un sistem de încălzire prin pardoseală nu produce la fel de multă căldură ca și caloriferele, însă cu siguranță acesta creeaza un mediu ambiant plăcut. Sistemul distribuie căldura uniform pe toată suprafața podelei, astfel că temperatura camerei poate ajunge și la 25 ℃.

3. Tehnic vorbind, încălzirea prin pardoseală este un sistem de încălzire electric.

Sistemul de pardoseală funcționează cu energie electrică, dar sistemul hidraulic funcționează cu apă caldă și încălzire centrală. Există și opțiunea de a conecta sistemul de încălzire prin pardoseală la o pompă de căldură. Pompele de căldură necesită puțină electricitate sau chiar deloc, deoarece se bazează în principal pe energie regenerabilă. Deoarece încălzirea prin pardoseală funcționează la o temperatură constantă destul de scăzută, opțiunea de a adăuga o pompă de căldură la sistemul dumneavoastră de încălzire prin pardoseală este o opțiune ideală.

4. Sistemul de încălzire prin pardoseală necesită mai mult timp pentru a încălzi locuința, astfel că temperatura nu rămîne constantă.

În timp ce încălzirea electrică prin pardoseală funcționează aproape la fel de rapid ca un radiator, sistemul hidraulic funcționează puțin mai lent. Dar asta nu înseamnă că trebuie să suporți temperaturi scăzute. 

Este important să înțelegi cum să configurezi sistemul pentru a se potrivi cel mai bine stilului tău de viață pentru a menține o temperatură confortabilă în casa ta. De exemplu, dacă ai un sistem hidraulic, poți modifica setările pentru a te asigura că temperatura camerei scade cu maxim 3 ℃ în timpul nopții.

5. Încălzirea prin pardoseală este nesănătoasă.

Încălzirea prin pardoseală previne circulația particulelor de praf care pot duce la alergii sau boli. Proprietarii pot profita, de asemenea, de o umiditate mai bună și de un mediu mai sănătos, fără acarieni și mucegai, ceea ce este util în special pentru cei cu alergii sau probleme respiratorii. Prin urmare, încălzirea prin pardoseală nu numai că nu dăunează sănătății, dar este chiar recomandată persoanelor sensibile.